Gode råd ved kjøp av bruktbil

Gode råd ved kjøp av bruktbil

Planlegger du å kjøpe ny bruktbil? Her er noen tips du bør sjekke ut før en ev. handel.

Det er mange bra biler til salgs via rubrikksider på nett idag, men også mange du absolutt ikke bør satse på.

Vårt første tips er å sjekke heftelser. Dette kan du gjøre via Brønnøysundregisteret. Husk at heftelser følger bilen og det hjelper lite å skrive på en standardkontrakt om at bilen selges fri for heftelser. Sjekk også når bilen er EU-godkjent. Send regnr (f.eks. AA 43234) til 2282, så får du vite når bilen sist er EU-godkjent, neste gang den skal til kontroll og om årsavgift er betalt eller ikke. Dette er en tjeneste levert av Statens Vegvesen, og en slik SMS koster 5 kr. å sende.

Det er mange biloppkjøpere/bilselgere der ute og veldig hard konkurranse om de beste bilene. På Finn.no har flere bilselgere autorefresh på i nettleseren og ser med en gang når det kommer bil til salgs på Finn.no. De beste tilbudene/bilene forsvinner i løpet av sekunder.Det lønner seg å spørre bilselger hvor lenge han/hun har hatt bilen. Da kan du enkelt finne ut om selgeren er bilselger eller selger bilen av andre årsaker.

Så til sjekk av bilen. Her bør du kontrollere bilen utvendig. Se etter bulker, skader og fargeforskjeller i lakken. For store skader kan ha forårsaket skjevhet i ramme, noe du ev. bør få kontrollert eller få papirer på at er rettet opp. Steinsprut i frontrute og i synsfeltet kan koste en del tusenlapper å reparere uten forsikring.

Kontrollere også lister rundt vinduer og sørge for at det ikke er rust i kanten av frontvindu og bakvindu. Dette kan også bli en stor kostnad. Rust i kanaler er et stort problem på flere biler. Dette bør du kontrollere ved å dunke litt oppunder kanalene, samt trykke litt for å sjekke at det ikke gir etter. Hull i kanalene kan bli dyrt å reparere.

Prøvekjør alltid før du kjøper. Hør etter ulyder ved normal kjøring, kjøring i dumper, ved svinging, bremsing og giring. Sjekk også hjullager ved å bevege hjulene. Det skal ikke være noe slark.

Teste alt elektrisk, se etter lekkasjer fra motor, spør om oljeforbruk og sjekk at oljen er ren. Oljen skal ikke være kornete. Er oljen helt sort, er det på tide med en oljeskift. Under oljelokket skal det ikke være majonesfarge, samt sjekk om det er lekkasje fra topp-pakning.

Mens du har panseret oppe kan du la motoren gå. Er det tikkelyder i motoren, kan det tyde på enten lite olje eller at ventilene bør sjekkes. Andre ulyder bør kontrolleres av fagfolk.

Dekkene på bilen bør kontrolleres for slitasje. De bør ikke være ujevnt slitt.

Girene skal ikke skrape eller lage lyder når du kjører.

Sjekk varmeapparat og vifte, vinduviskere, blinklys, kjørelys og bremselys. Utskifting av varmeapparat og vifte kan bli en dyr regning.

Fuktighet er ikke et godt tegn. Du bør se etter fuktmerker i tak, samt sjekke etter fukt under mattene i bilen.

Salgs-/kjøpskontrakt bør du absolutt fylle ut. Dette finner du i venstremenyen under området «Motor» på Startporten.no.

Lykke til med bilkjøpet!

 

Kilde: Billigedekk.noLegg igjen en kommentar